Nieuwsbrief

Hoe versterk je als lokaal bestuur de geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren? Vijf Vlaamse centrumsteden (Brugge, Gent, Turnhout, Leuven en Genk) gingen de uitdaging aan in het piloottraject
De inspiratiegids 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid Limburg wil je inspireren om zelf aan de slag te gaan tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid. Je staat er niet alleen voor!
Inspiratiegids 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid
In het eerste trimester van schooljaar 2019-2020 komt de gratis tool ‘Mijn Gezonde School’ online voor zowel basisscholen als secundaire scholen.
Pilootproject 'Mijn Gezonde School'
Cursisten van de opleiding eerstelijnszorg bezoeken Logo Limburg en worden ondergedompeld in een interactieve workshop.
Op 1 december organiseerde het Netwerk Educatie van het Provinciaal Natuurcentrum de tweejaarlijkse contactdag. Logo Limburg deelde prijzen uit! Proficiat Stippe Stap!
Netwerk Educatie
Wie als huishoudhulp, poetshulp of verzorgende bij mensen thuis werkt moet dat kunnen doen in een rookvrije omgeving. Lees meer over de campagne ‘Jouw huis, mijn werkplek’.
passief roken
Patiënten en medewerkers van Medisch Centrum St.-Jozef in Bilzen brengen de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid op een unieke manier onder de aandacht. Dikke proficiat! Bedankt!
Samen Veerkrachtig
CAD Limburg lanceert samen met 13 andere Europese partners de web-based interventie MindyourTrip voor jonge consumenten van Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS). 
MindyourTrip.eu
In maart staat de strijd tegen dikkedarmkanker in de kijker. We willen - met jullie hulp - iedereen overtuigen om in de toekomst mee te doen aan het bevolkingsonderzoek.
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond? Het project 'gezonde kinderdagverblijven' zet het voor je op een rij.
Tijdens de Gezondheidsconferentie Preventie op 16 en 17 december 2016 werd de overkoepelende gezondheidsdoelstelling vastgelegd.
De Raad van Bestuur van Logo Limburg vzw heeft beslist om de vergoeding van de externe lesgevers te verhogen.
Logo Limburg vzw heeft nog een laat nieuwjaarscadeautje voor de trouwe gezondheidswandelaars. Met onze gloednieuwe fluohesjes stappen zij voortaan zichtbaar in 30 minuten hun gezondheid tegemoet.
Hoe zorg je er als kinderdagverblijf voor dat baby's en peuters voldoende bewegen? Welke dranken geef je die kleine rakkers best? En welke tussendoortjes zijn écht gezond?
Mei is de internationale maand van de strijd tegen baarmoederhalskanker. Zet jij mee het bevolkingsonderzoek in de kijker? WIj zorgen voor materiaal en inspiratie.
De tweede themadag zet in op Gezondheidsongelijkheid: hoe pakken we lokaal de oorzaken aan?
In maart zetten we graag met jouw hulp het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker in de kijker. De website www.bevolkingsonderzoek.be, de uitnodigingsbrief en de folder kregen een heuse 'make-over'.
Belgen nemen massaal deel aan Tournée Minérale, de campagne van VAD/De DrugLijn en Stichting tegen Kanker. Doe jij ook mee?
Op 1 februari is Tournée Minérale gestart. Logo Limburg klinkt, net als 8.000 Limburgers, op een maand zonder alcohol.
Het project Kleurrijk Gezond wil de basiskennis over gezond eten en bewegen op een interactieve manier vergroten. Het richt zich specifiek op de culturele diversiteit in onze samenleving.
Een complimentje geven of krijgen doet deugd, ook op de werkvloer! Naast het krijgen van een goed gevoel, kan een compliment de prestaties bevorderen én het werken gemakkelijker en leuker maken.
Neem deel aan het onderzoek naar psychisch welbevinden bij de Vlaming.
In de regio Belgisch Limburg nemen Hamont-Achel, Tessenderlo, As en Hasselt deel aan het project Senior Friendly Communities.
Met Valentijnsdag, het feest van en voor de geliefden, wil het CvKO iedereen oproepen om ook steeds van jezelf te houden en zorg te dragen voor je eigen lichaam.
Wint jouw onderneming de Gezond Werken Award?
Neem met je klas een filmpje op waarin jullie één van de 10 Woogie Boogie-moves uitvoeren en maak kans op een te gekke prijs!
De zesde editie van de Week van de Valpreventie staat voor de deur. Met de slogan "Blijf in beweging, doe het veilig!" roepen we iedere 65-plusser op om deel te nemen.
Een lokaal dienstencentrum is in de eerste plaats een ontmoetingsplaats. Regelmatig hoort daar een glas bij. Lekker en gezellig, maar soms kan alcoholgebruik problemen met zich meebrengen.
In hoeveel Vlaamse scholen staat er nog een frisdrankautomaat? Op welke manieren proberen scholen hun leerlingen te stimuleren om meer te bewegen? En wat met het verbod op de e-sigaret? Lees het in de indicatorenbevraging.
Werk mee gezonde gewoontes in je jeugdorganisatie en schrijf je in voor de studiedag 'Gezonde Goesting' en 'Gezonde Gasten'.
Door het grote succes maken we er dit jaar een tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid van. Zorg dragen voor elkaar, dat is zorgen voor veerkracht.
In onze vernieuwde gids 'Elke stap telt! 10.000-stappenroutes' vind je 36 routes van 4.000 of 10.000 stappen in 29 Limburgse steden en gemeenten.
11 bedrijven gaan de strijd aan tijdens de eerste 10.000-stappenclash voor bedrijven.
Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker blijft sterke resultaten boeken.
'Voor mij ben jij top, denk ook eens aan een stop'. Tabakstop, de gratis rookstophulpdienst van Stichting tegen Kanker stelt zijn jaarcijfers en nieuwe postkaartcampagne voor.
Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) brengt jaarlijks het middelengebruik van jongeren in kaart via een leerlingenbevraging.
Benieuwd wat je allemaal kan doen voor een gezonde, productieve vergadering? Ga aan de slag met de Gezonde Vergaderbox.
Ons team is twee krachten rijker! Chantal Swerts en Wim Smeets worden onze lokale netwerkers in Limburg-Zuid en -Noord. Zij zal ook de setting Bedrijven op zich nemen, hij het netwerk Zorg & Welzijn.
Supermama's denken aan alles. Of toch bijna. Stuur je mama op Moederdag een videoboodschap met je persoonlijke wensen en een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.
Het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft elke vrouw van 25 tot 64 jaar de kans elke drie jaar een uitstrijke te laten nemen.
Met het lentezonnetje op ons gezicht is het net iets aangenamer wandelen, en dus worden de gezondheidswandelingen nog eens extra in de kijker gezet.
In de aanloop naar de Week van de Valpreventie organiseerden wij weer een studienamiddag voor woonzorgcentra. Dit jaar draaide alles rond 'Hoe integreer je een beweegbeleid in je organisatie?'
De leerlingen van het derde leerjaar van SBS Koersel en de Zevensprong Ham hebben keukenschortjes gewonnen met de Loofjeswedstrijd van het fruit-op-schoolproject Tutti Frutti.
Hoe zorg je er voor dat een initiatief ter promotie van beweging bij ouderen succesvol is? Met welke drempels en succesfactoren hou je best rekening?
De televisiereeks '13 Reasons Why' op Netflix doet heel wat stof opwaaien. Bezorgd om deze reeks? Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) geeft advies hoe je jongeren kan ondersteunen bij het bekijken van deze reeks.
De zesde editie van de Week van de Valpreventie brak een record in Limburg! Meer dan 120 organisaties namen deel.
Logo Limburg is twee krachten rijker! Matthias Houben is onze tweede medisch milieukundige. Frank Willems is onze lokale netwerker in Midden-Limburg. Hij neemt ook Senior Friendly Communities op zich.
Aan de KU Leuven werd ter nagedachtenis van onze in 2015 overleden collega het Dr. Arlette Wertelaers fonds voor valpreventie bij ouderen plechtig ingehuldigd.
31 mei is Werelddag zonder Tabak. Een mooi moment om te stoppen met roken ...
Campagnefilm ter gelegenheid van De Week Van De Opvoeding. Deze jaarlijkse campagne van 16 tot 23 mei wil alle ouders en opvoeders erkennen in hun opvoedingscapaciteiten.
Het komende weekend en maandag wordt zeer warm weer voorspeld. Daarom geldt van zaterdag tot maandag de waarschuwingsfase van het hitteplan.
Sneller, handiger, gezonder ... doe je voordeel met de fiets. Eén dag per week op je zadel maakt al een groot verschil. De echte VeloVedet? Dat ben jij!
Van 15 mei tot 30 september loopt de waakzaamheidsfase rond warme dagen. Help mee de aandachtspunten te verspreiden.
16.557 leerlingen laten de sigaret links liggen.
Vanaf 1 juni zullen ook 55-jarige Vlamingen automatisch een uitnodiging met gratis stoelgangtest ontvangen.
Niks vervelender dan gaan wandelen en nadien vaststellen dat je gebeten bent door een teek. Verwijder de teek en stuur ze op naar het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
Heb jij aandacht voor de gezondheid van je medewerkers? Schrijf je dan in voor de ‘Gezond Werken Award’.
We roepen alle Limburgse organisaties en verenigingen op om hun krachten te bundelen, geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken en tips te delen om je (nog) beter in je vel te voelen.
De tabakstop app geeft tips, advies en feedback op maat aan rokers die willen stoppen. Moeilijk momentje? De paniekknop helpt hen erdoor. Wie rookt, maar (nog) niet wil stoppen, vindt op de app heel wat informatie.
Op 1 juni vond de eerste projectdag plaats. Tijdens dit ontmoetingsmoment stelde de partnerogrni
De deadline voor het indienen van jouw innovatief onderzoeksproject of praktijkinitiatief bij de Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen nadert!
We vereenvoudigen de subsidieregeling van de schoolprogramm's 'Tutti Frutti' en 'Melk op school' en steken het hele concept in een eigentijds jasje.
Eén van de sterktes van deze campagne is dat we willen werken met getuigenissen van mensen om de campagne herkenbaar te maken voor een breed publiek. Help je mee deze oproep te verspreiden?
De jury verkoos een organisatie die valpreventie op een veelzijdige manier in de kijker zet en voldeed aan alle vooropgestelde criteria: een origineel initiatief, met extra aandacht voor moeilijk te bereiken senioren en een samenwerking tussen verschillende actoren.
De zelfmoordlijn 1813 wil nog meer oproepen beantwoorden en zoekt extra vrijwilligers.
2016 werd voor De DrugLijn het op twee na drukste jaar ooit.
Naast de publiekscampagne 'Laat griep deze winter in de kou staan' is er dit jaar 'Bescherm jij Yvette?' voor zorgverleners en personeel in de zorgsector.
www.samenveerkrachtig.be, de website van de Tiendaagse Geestelijke Gezondheid, staat sinds 13 juli online.
Het VIGeZ en Odisee Hogeschool zijn op zoek naar 20 zwangere vrouwen die roken om mee te werken aan een kwalitatief onderzoek.
Teken leven overal: in je tuin, in de duinen, in het bos, ... Ze kunnen zich vastbijten in je huid en zo kan je ziek worden
Vanaf dit najaar bestaat er ook een versie van de Goed-Gevoel-Stoel speciaal voor de werksetting. Een goed-Gevoel-Stoel helemaal op maat voor sociale economiebedrijven.
Het Cedric Hèle Instituut voert, in opdracht van minister Vandeurzen, een onderzoek naar de noden van de eerstelijnszorgverleners in het omgaan met psychosociale problemen van kankerpatiënten.
chi
De deadline voor het indienen van jouw innovatief onderzoeksproject of praktijkinitiatief bij de Prijs Dr. Arlette Wertelaers voor valpreventie bij ouderen nadert!
Laat leerlingen uit de basisschool elke dag minstens één kwartier bewegen en leg mee de afstand naar de zon af!
Schrijf je klas in, blijf rookvrij en win! Jaarlijks gaan duizenden jongeren de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven of het te worden.
Bijna 60% van wie psychische problemen heeft, praat er niet over en zoekt geen hulp. De campagne wil duidelijk maken dat iedereen hier een rol in kan spelen.
Ontdek Oog voor Lekkers, het nieuwe project voor fruit, groeten en melk op school. Mascottes Slurp en Slice motiveren kinderen om groeten en fruit te eten en melk te drinken.
De preventiesector zet een ‘gezonde’ koers naar de lokale verkiezingen 2018. Een partij die zich niet naar de burger, maar naar politici richt… op zijn minst bijzonder!
Is jouw gemeente klaar voor een toffe uitdaging onder leiding van Sven Ornelis? Waarbij u uw inwoners uitdaagt om meer te bewegen? Dan is de 10.000-stappenclash iets voor jullie!
Werk je als eerstelijnszorgverlener? Dan is de nieuwe richtlijn valpreventie voor thuiswonende ouderen een must om door te nemen.
evv
Tijdens de lezing 'nieuwe voedings- en bewegingsdriehoek' geeft een opgeleide diëtiste uitgebreide informatie over de nieuwe modellen met gebruiksklare tips en concrete voorbeelden.
voedingsdriehoek bewegingsdriehoek
Op woensdag 29 november om 22u gaat op Canvas een nieuwe documentaire reeks over psychose van start: Gek en Geniaal.
Te Gek, Gek en Geniaal, Canvas
Ook OCMW Zonhoven en gemeente Kortessem engageren zich om een lokaal gezondheidsbeleid te voeren en mogen zich daarom sinds kort Gezonde Gemeente noemen.Een welgemeende dank-je-wel!
Gezonde Gemeente Logo Limburg
De gemeente Kinrooi sloot op zondag 2 december het projectjaar 'Niet perfect, verhoog je veerkracht' af met het slotmoment 'Dummies over veerkracht'.
Slotmoment Kinrooi
Woonzorgcentra kunnen binnenkort ondersteuning krijgen bij de implementatie van methodieken. De inschrijvingen voor het project ‘procesbegeleiding voor preventie in woonzorgcentra' zijn geopend.
Laat zien dat jullie meedoen bij Tournée Minérale en bestel vandaag nog polsbandjes voor je (Limburgse) organisatie.
Polsbandjes Tournée Minérale
Ga met ons de uitdaging aan en drink in februari een maand lang geen alcohol. Zo ervaar je wat een maand zonder met je doet.
tournée minerale
Op zaterdag 16 februari organiseert de Euregio Maas-Rijn in samenwerking met de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) een burgertop voor inwoners uit deze regio.
Bull Shit Free Generation roept alle Vlaamse scholen op om tussen de kerst- en paasvakantie vier Bullshit-Free-challenges uit te voeren. Met de school, het lerarenteam én de scholieren!
Bull Shit Free Generation
Het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s lanceren de nieuwe gezondheidsrally, een quizwandeling die deelnemers doorheen de bewegingsdriehoek en voedingsdriehoek gidst.
Leerlingen van basisschool De Letterfant blazen liever bellen dan rook. Bekijk hier de foto's. Wil jouw school ook met gezondheidsthema's aan de slag? Eén adres: logo@logolimburg.be of 011 15 12 30.
Generatie Rookvrij
Agentschap Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid lanceert de projectoproep ‘Natuur in je buurt’.
Projectoproep Natuur in je buurt van Natuur en Bos
Lokale besturen die willen inzetten op preventie bij kwetsbare groepen kunnen daarvoor een subsidie aanvragen door in te tekenen op de projectoproep 'samen sociale gezondheidsongelijkheid verminderen'
Subsidie voor lokale besturen
Een succesvol lokaal gezondheidsbeleid uitbouwen? Lanaken en Lommel roepen volmondig 'JA' en ondertekenden het charter 'Gezonde Gemeente' als bewijs van hun engagement.
Charter Gezonde Gemeente
Wat leren onze expertise en ervaring over hoe een efficiënt, effectief en meetbaar gezondheidsbeleid er zou moeten uitzien? Dat lees je in het memorandum van de Vlaamse Logo's.
Renate Vanvlijmen startte recent als lokale netwerker bij Logo Limburg. Met veel plezier gaat zij deze uitdaging aan. Maar wie is Renate en wat drijft haar? Je leest het hier.
Lokale netwerker Renate Vanvlijmen
 

Logo regio's in kaart

Postcode

 

Logo Antwerpen