Nieuwsbrief
← Vorige
Valpreventie in WZC, wat kan u zelf doen?
Voor wie?
Ouderen uit de residentiële setting, hun familie en zorgverleners.
Wie kan dit materiaal bestellen?
Woonzorgcentra en (zorg)organisaties
Waarom?
De valincidentie van ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven is veel hoger dan bij ouderen die thuis wonen. Dit komt enerzijds door het profiel van de oudere die er verblijft: hij is in veel gevallen kwetsbaarder, ouder en heeft vaker last van cognitieve stoornissen dan een thuiswonende oudere. Maar ook in het woonzorgcentrum kunnen verschillende zaken ondernomen worden om vallen te voorkomen.
Aan de slag
Zelf aan de slag
Het Expertise Centrum Valpreventie Vlaanderen (EVV) ontwikkelde een praktijkrichtlijn die je kan helpen om in de dagelijkse praktijk valincidenten te detecteren, te evalueren en te behandelen.
Deze praktijkrichtlijn is gebaseerd op de best beschikbare wetenschappelijke evidentie en op de (klinische en wetenschappelijke) expertise van de leden van de werkgroep residentiële ouderenzorg van het Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen (EVV), dit met steun van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.
Aan de slag met hulp van een procesbegeleider
Het project procesbegeleiding voor val- en fractuurpreventie binnen woonzorgcentra wil tegemoetkomen aan de motivatie van de WZC om de lichamelijke en geestelijke gezondheid van bewoners te bevorderen, de kwaliteit van leven zo hoog mogelijk te houden en om de kennis te verhogen en er ook expliciet aandacht aan te besteden.
De Vlaamse overheid stelt procesbegeleiders ter beschikking om WZC hierin te ondersteunen. De procesbegeleider werkt op maat van het WZC. Met begrip voor de dagelijkse realiteit en met oog op de visie van het WZC. Een inhoudelijk expert over het thema die nieuwe inzichten, tips, tools en instrumenten aanreikt om het WZC te ondersteunen bij een succesvolle implementatie van val-en fractuurpreventie. Hiervoor kreeg de procesbegeleider een intensieve opleiding.
Stel je hier kandidaat voor de procesbegeleiding valpreventie in woonzorgcentra.
Logo Limburg zet je op weg
Graag meer info? Neem dan contact op met Logo Limburg via 011 15 12 30 of logo@logolimburg.be.