Nieuwsbrief
Ondertekening charter Gezonde Gemeente
Rookvrije speelpleinen, volkstuintjes, een gezondheidsprogramma voor het stadspersoneel, gezondheidswandelingen,... het zijn maar enkele voorbeelden van wat een Gezonde Gemeente kan doen om haar naam waar te maken. Maar wat is een Gezonde Gemeente en waarom zou een gemeente dat engagement aangaan?
Gemeente Lanaken ondertekent als eerste Limburgse gemeente het charter Gezonde Gemeente
Christel Gorissen, schepen van Lanaken vertelt: "We ondertekenen het charter Gezonde Gemeente omdat we gezondheid een wezenlijk onderdeel van welzijn vinden. Een gemeente heeft als taak het welzijn van haar inwoners te ondersteunen en te stimuleren. Samenwerken met Logo als partner betekent dat we extra expertise vragen om ons in die taak bij te staan. Logo levert immers een structurele aanpak om het aspect 'werken aan gezondheid' te ondersteunen. Er moet op vele fronten aan gezondheid worden gewerkt. Algemene info en ondersteuning zoals informatieavonden, screenings en ondersteuning van Kind en Gezin (inentingen) zijn activiteiten die al langere tijd door de gemeente aangepakt worden. Een andere uitdaging is om in kader van kinderarmoede en armoede in het algemeen attent te zijn dat iedereen dezelfde mogelijkheden heeft om te kiezen voor een gezondere leefstijl. Dit vergt een aanpak met bijzondere aandacht voor deze doelgroepen en die ook meer outreachend moet worden uitgebouwd. Hopelijk kan Logo daar ook een rol in spelen want dat is geen sinecure maar broodnodig.
De collega’s zijn zich zeker bewust van de veelomvattendheid van de opdracht en zijn blij met ondersteuning van een partner met expertise."
Ook Lommel wordt een 'Gezonde stad'
Kristof Habraken is welzijnsconsulent in Lommel. Zij zijn het schoolvoorbeeld van een 'Gezonde Gemeente'. Kristof verduidelijkt: "Met het ondertekenen van het charter willen we het belang van een goede gezondheid onderstrepen. We hebben er alle belang bij dat onze inwoners zich goed voelen in onze stad. Zowel op fysisch als psychisch vlak. We willen dan ook maximaal inzetten op gezondheidspromotie en ziektepreventie door een horizontaal beleid uit te werken waarin deze ‘gezondheidstoets’ vervat zit.
Lommel wil een ‘Gezonde stad' zijn, samen met haar inwoners en met aandacht voor de gezondheid van de Lommelaar in alle relevante beleidsdomeinen (milieu, sport, onderwijs, mobiliteit, …) volgens het Health in all Policies-principe. Een gezondheidsbeleid met aandacht voor ziektepreventie, gezondheidspromotie en toegang tot zorg en gezondheid wordt uitgebouwd. Om een onderbouwd preventief gezondheidsbeleid stelselmatig uit te bouwen, worden de voornaamste noden in kaart gebracht door het uitvoeren van een lokale gezondheidsenquête.
De titel 'Gezonde Gemeente' krijg je niet zomaar. Enkele voorbeelden van initiatieven die Lommel doet: gezondheidswandelingen, sensibiliseringsacties in het kader van bevolkingsonderzoeken, Hartveilig Lommel, toegankelijke 10.000-stappenroute, sensibilisering GGZ tijdens Levensloop (buttons), sensibilisering in het kader van valpreventie, sensibilisering in het kader van dementie, campagne veilig en gezond uitgaansklimaat (in aanmaak), samenwerking diagnosecentrum in het kader van sensibilisering, intern gezondheidsbeleid met eigen programma,...
Wordt jouw stad of gemeente ook een Gezonde Gemeente?
Aarzel niet en maak vandaag nog een afspraak om het charter te ondertekenen en om samen met Logo Limburg de gezondheid van je inwoners, bezoekers en werknemers te verbeteren. We gaan er samen voor!